Tandwielkasten of gearbox revisie

Waarschijnlijk heb je wel eens van een versnellingsbak gehoord, ze zitten in auto’s motoren en meer. Dat is dan ook vaak de eerste associatie die mensen hebben met een versnellingsbak.

tandwielMaar ook in grotere industriële toepassingen zijn versnellingsbakken aanwezig. Men spreekt dan doorgaans over een gearbox, wat natuurlijk gewoon de Engelse benaming is voor een versnellingsbak.

In feite is de werking van een industriële gearbox hetzelfde als bij een auto het geval is. Er is een bepaalde kracht of snelheid die moet worden beïnvloed. Zo kan bijvoorbeeld de kracht worden verhoogt door de versnelling te verlagen. In industriële toepassing is dit heel handig en in veel verschillende processen aanwezig.

Zo’n gearbox is dan ook erg breed inzetbaar. Je kunt ze bijvoorbeeld in een schip vinden (waarmee de motor wordt aangedreven) maar ook in een fabriek waar bepaalde processen afhankelijk zijn van zo’n aandrijving. In de meeste gevallen spelen deze gearboxes een cruciale rol in het proces. Als er iets mis mee is, kan hiervoor de productie in gevaar komen. Dit kan ondernemers en bedrijven veel geld kosten.

Er zijn bedrijven zoals die zich specialiseren in het reviseren van defecte gearboxes of tandwielkasten. Engineers komen ter plekken om de problemen te constateren en een oplossing te vinden. Soms kan dit ter plekke gedaan worden, soms moet een tandwielkast worden meegenomen en vervolgens worden gereviseerd. Hier komt veel kennis bij kijken.